Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Vzpomínka na válečné oběti

Autor Josef Smolka, publikováno 16. 5. 2019. Aktuality.

V měsíc květnu si  připomínáme konec II. světové války, která poznamenala i životy v  našich obcích.

Mezi ty, které válka poznamenala nejvíce patří  rodina Holečkových z Albrechtic. Z celé rodiny, která poskytla zázemí odboji, se zachránili pouze dva její příslušníci. Josef Holeček mladší, útěkem, po odvážném skoku ze šťítového okna domu a jeho dvouletý syn, na přímluvu tehdejšího albrechtického starosty. Ostatní členové rodiny, Josef Holeček starší, jeho žena Marie, osmnáctiletá dcera Ludmila i snacha Růžena, byli po dvou měsících mučení nakonec popraveni v plynové komoře koncentračního tábora v Mauthausenu.

K dalším obětem války z Albrechtic patří Josef Musil. Byl nasazen na nucené práce do Přerova, ale z práce uprchl. Byl však zadržen, předán brněnskému gestapu a odtud převezen do věznice v Jihlavě. Z vězení se do své vsi už nikdy nevrátil.

Na svoji aktivní protifašistickou činnost  doplatil ke konci války Jaroslav Křenek z Kundratic. Aktivně působil v organizaci R3, v níž pracoval jako spojka vyzvědačské služby. Jeho činnost byla vyzrazena, Jaroslav Křenek byl zatčen a po tříměsíčním mučení byl dne 10. dubna 1945  popraven v plynové komoře v koncentračním táboře v Mauthausenu.

Podobně jako Josef Křenek doplatil na svoji protifašistickou činnost i Josef Kos, poštmistr v Červené Řečici, rodák z Blažejovic. Za svoje aktivity v domácím odboji byl uvězněn v koncentračním táboře v Terezíně. Odtud byl sice na konci války zachráněn, ale krátce nato podlehl tyfu, kterým se v koncentráku nakazil.

Konec války se neslavně zapsal i do rozsošské historie. Starosta, Eduard Čiháček, doplatil na příhodu, kdy měli údajní ruští utečenci v Rozsochách střílet na nepovolené silvestrovské taneční zábavě. Následkem této události byl starosta spolu s dalšími třinácti spoluobčany zatčen a uvězněn na jihlavském gestapu, odkud se jako jediný z nich již do své obce nevrátil živý. Dle pamětníků tehdy Rozsochy unikly o vlásek podobnému osudu jaký stihnul Lidice nebo Ležáky.

Naprosto zbytečně přišli těsně po konci války o život dva hoši z Kundratic. Čtrnáctiletý Jaroslav Svoboda a jedenáctiletý František Ludvík. Chlapci ze zvědavosti manipulovali s nalezenou třaskavinou, která explodovala a oba hoši byli roztrháni. Další nevinná oběť nástrahám války.

Že nám není osud obětí válek lhostejný svědčí uctění jejich památky položením věnců k pomníkům, které jsou v každé naší obci na jejich počest postaveny. V loňském roce byl z iniciativy občanů Blažejovic zhotoven a 9. června slavnostně odhalen památník obětí, které přinesli blažejovičtí občané v průběhu obou světových válek a na památku místním občanům, kteří byli v období 1939 až 1989 oběma tehdejšími režimy pronásledováni.

Josef Smolka

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.