Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Naše zvony měly vzácnou návštěvu.

Autor Josef Smolka, publikováno 21. 7. 2016. Kostel.

V souvislosti s přípravami na oslavu výročí znovuvysvěcení kostela sv. Bartoloměje a zpřístupnění kostelní věže se zvony, nás navštívil pan Petr Rudolf Manoušek, syn autora tří ze čtyř našich zvonů, umístěných v severozápadní věži kostel sv. Bartoloměje.

Zvony: sv. Bartoloměj, laděný do tónu fis1, o váze 750 kg, sv. Cyril a Metoděj, laděný do tónu a1, o váze 543 kg a Neposkvrněné početí Panny Marie, laděný do tónu h1, byly vyrobeny v roce 1957 ve firmě pana Rudolfa Manouška, Kovolit v České u Brna, v té době již znárodněné.

Pan Petr Rudolf Manoušek, nejen, že ochotně přijal pozvání a vážil poměrně dalekou cestu do Rozsoch, ale pečlivě všechny zvony zkontroloval a navrhl způsob provedení drobných oprav uchycení zvonového srdce a způsob provedení údržby a vyčištění. Bylo znát, že setkat se po tolika létech s dílem svého otce mu působí velkou radost a na závěr prohlídky pronesl, že zvony jsou zatím pouze v záběhu.

Petr Rudolf Manoušek jde ve stopách svého otce. Jeho firma ročně zhotoví zvony o celkové hmotnosti 8 -10 t. Mimo jiné odléval zvony pro Českou filharmonii a byl jmenován do funkce státního kolaudátora zvonů.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.