Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Týden čtení dětem je za námi, těšíme se na další ročník!

Autor Josef Smolka, publikováno 23. 3. 2016. Aktuality.

Devátý ročník rozsošského čtení dětem je za námi. I letošní čtení bylo příjemné, zábavné a snad i inspirující k další četbě.

První den čtení přijal naše pozvání autor knihy „40 dní pěšky do Jeruzaléma“ Ladislav Zibura. Vyprávěl nám svoje historky z cest, ukázal fotografie zajímavých lidí a míst, četl úryvky ze své knihy. Díky němu jsme alespoň takto zprostředkovaně zažili báječné dobrodružství!

 

Další „čtecí“ podvečer byl také ve znamení cestování a poznávání zajímavých míst – o své cestě a pobytu na Tchaj-wanu nám přišla popovídat studentka Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, slečna Kristýna Pavlačková.

I když se zpočátku zdálo, že tento podvečer bude patřit převážně starším dětem, velice pozorně poslouchaly i ty malé. Hned v úvodu se naučily čínský pozdrav, v průběhu ochutnaly tchajwanský čaj z voskové tykve, vyslechly si pohádky  (Jak opice lovily měsíc, O bohu Země nebo O dračím králi), jednu dokonce i v čínském „originále“, prohlédly spoustu fotek a dozvěděly se zajímavosti o Tchajwancích, o jejich jídle, o hlavním městě Tchaj-pej, o ostrovní přírodě, o počasí…
Domů děti odcházely s kartičkami jejich vlastních jmen zapsaných čínskými znaky.

Třetí podvečer byl indiánský. Hned na úvod si děti vyrobily vlastní čelenku, vyzdobily si obličeje a společně zasedly k indiánskému příběhu, který nám přijeli přečíst herci divadélka Emillion. Po „občerstvovací“ přestávce, která mimochodem byla součástí každého čtecího dne,  následovalo veselé divadelní představení ze života indiánů.

 

Čtvrtý společný podvečer byl ve znamení knih Aloise Mikulky. Zábavné a opravdu neotřelé pohádky nám přečetla Kateřina Rakovčíková, herečka divadélka Paravánek.  A i po přestávce jsme pokračovali ve stejném duchu – s dechberoucí energií nám tato herečka zahrála pohádku zmíněného brněnského autora – Aloise Mikulky, s názvem „Dům u pěti set básníků“. A na to, co zvládne jedna herečka a co všechno se může v jedné pohádce přihodit, hleděli    s obdivem a zájmem nejen děti, ale i všichni přihlížející dospělí!

I Poslední čtecí podvečer byl ve znamení pohádek – tentokrát to byly pohádky o mašinkách. Ty nám přijel přečíst pan Libor Pokorný, starosta obce Rožná. K pohádkám přidal i vyprávění o mašinkách a železnici a dětem zapůjčil i pravé železničářské pomůcky a propriety. A to jsou věci, ke kterým se opravdu jen tak běžný smrtelník nedostane…

Tak takto jsme si letošní devátý ročník rozsošského čtení dětem užili. Naší snahou bylo ukazát dětem, že čtení není nuda a ztráta času, tak doufejme, že se nám to alespoń trošku podařilo…. A už se těšíme na 10. ročník!

Děkujeme sponzorům akce, kterými jsou Kraj Vysočina, E-On, Mikroregion Bystřicko a Obec Rozsochy.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.