Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Letošní mezinárodní setkání se uskutečnilo v Rozsochách

Autor Josef Smolka, publikováno 3. 8. 2015. Aktuality.

O posledním červnovém víkendu proběhlo každoroční mezinárodní setkání obcí a tentokrát se jeho děj odehrával u nás v Rozsochách. Každoročně se při této příležitosti setkávají občané obcí Pisarowce (Polsko), Sačurov (Slovensko) a Rozsochy. Letos se však Poláci s omluvou nedostavili, takže jsme si se sačurovskými kolegy tak trochu připomněli naši bývalou federaci.

V sobotu jsme zahraniční hosty slavnostně přivítali v rozsošské orlovně. Na uvítanou promluvil starosta obce, radní kraje Vysočina Bc et Mgr. Petr Krčál, místostarosta města Bystřice nad Pernštejnem Mgr. Josef Vojta a náš duchovní otec, Mgr. Martin Pernička. Všechny přítomné pozdravila i místostarostka obce Sačurov Anna Kozáková a obě strany si mezi sebou vyměnily drobné, ale milé dary. Zahájení se odehrávalo ve velmi příjemné atmosféře, v přátelském a neformálním duchu.

Po nedělní bohoslužbě proběhly na místním fotbalovém hřišti velmi dobře připravené dvoufázové hasičské závody. Závodů se kromě družstva hostů zúčastnili naši hasičští junioři, družstvo žen a družstvo mužů. První fáze závodů představovala štafetu, přičemž poslední závodník každého družstva, pochopitelně kromě juniorů, měl za úkol vypít na čas půllitr oroseného piva. Ve druhé části závodů se soutěžící týmy utkaly v požárním útoku a je třeba zmínit, že přestože se jednalo o exhibici, bylo dosaženo důstojných časů.

V odpoledních hodinách proběhl už tradiční fotbalový turnaj, kterého se pro zpestření, kromě našich zahraničních hostů, zúčastnila i dvě mužstva domácích a mužstvo z Víru. Přestože se hrálo s nasazením, tak bylo poznat, že se jedná o přátelská utkání, bez zbytečného faulování, pokřikování a hrubostí. Zkrátka velmi pěkný fotbálek. A výsledek? Je sice pravda, že domácí pustili nezdvořile hosty pouze na druhý stupínek „bedny,“ ale oni nám to jistě na Slovensku vrátí. Třetí místo patřilo fotbalistům Víru a na čtvrtém místě skončilo domácí „B“ mužstvo.

Po fotbalovém klání nás čekala volná zábava, v průběhu které jsme si konečně stačili říci, co je kde nového. Protože následoval pracovní den, tak jsme raději zábavu ukončili ještě před půlnocí a rozešli jsme se do svých domovů, či ubytoven. V pondělí ráno jsme se s našimi hosty, s přáním šťastného návratu, rozloučili.

Je velmi dobře se občas podívat, jak se žije jinde a je potěšující si ověřit, že všude žijí obyčejní lidé, kteří jsou dobrosrdeční, pohostinní a mají podobné radosti i starosti jako my. K tomu se však člověk dostane až při neformálním setkání, které nefunguje napoprvé.

Velké díky všem, kdo se podílel na velmi vydařeném mezinárodním setkání v Rozsochách. Ať už šlo o přípravu soutěží, utkání, jídla, prostor, zábavy a veškerého zabezpečení. Je velmi potěšující, že jsme dokázali svépomocí a dobrovolnicky velmi dobře připravit tak náročnou akci.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.