Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

TJ Rozsochy – NOSITEL TRADIC BYSTŘICKA 2015 – MASOPUSTNÍ OSTATKY

Autor Josef Smolka, publikováno 16. 2. 2015. Aktuality.

Historie Masopustních ostatků a tělovýchovné jednoty Rozsochy

Tělovýchovná jednota Rozsochy je nestátní neziskovou organizací, která byla založena v roce 1953. Zakladateli organizace v obci byli Josef Prášil a Josef Juračka. Od počátku založení byl hlavním předmětem činnosti fotbal, který dominuje dodnes. Kromě účasti na pravidelných soutěžích pořádá TJ Rozsochy i řadu vlastních sportovních a kulturních akcí a organizuje volný čas dětí a mládeže. Úsilím členů jednoty bylo vybudováno krásné sportoviště, které je centrem pro setkávání široké veřejnosti a dějištěm řady, i mezinárodních, akcí.

Masopustní ostatky se v obci slaví od nepaměti na masopustní úterý. Lety se tato tradice modifikovala a místo basy se pochovává basista. K této změně došlo v 60. letech, kdy se muzikanti rozhodli sjet zasněžený kopec od vlaku na base. Basa sjezd nevydržela, a proto, že se tato událost stala před masopustními ostatky, pohřbívá se v Rozsochách basista.

(Více fotografií v hlavní FOTOGALERII)

Organizování a přípravu ostatků převzali členové Tělovýchovné jednoty Rozsochy v roce 1990 a každoroční hojná účast masek i návštěvníků svědčí o jejich dobré práci.

V roce 2014 vyhlásilo Město Bystřice n. P. ve spolupráci s Mikroregionem Bystřicko již čtvrtý ročník akce „Nositel tradic Bystřicka“. Každý mohl do konce listopadu posílat návrh na někoho ze svého okolí, kdo je spojen s uchováním, obnovou či rozvíjením tradic Bystřicka a zaslouží si připravovaný titul. Na titul „Nositel tradic Bystřicka“ pro rok 2015 byly nově navrženy celkem 2 subjekty a ze zásobníku navržených tradic soutěžily ještě další 4 (GEAM Dolní Rožínka za udržení tradice hornictví, Josef Sedlář z Věchnova za udržení výroby tradičního chleba, Vlastimil Fendrych ze Zvole za dlouhodobou zemědělskou činnost – pěstování konzumních brambor, TJ Rozsochy za dlouhodobé udržování lidové tradice Masopustních ostatků, nově SDH Branišov za konání dlouhodobé tradice pořádání Ostatků a tradičních tanečních výletů v Branišově a obec Velké Tresné za konání Silvestrovského běhu ve Velkém Tresném).

Hodnotící komise měla úkol neméně složitý než v letech minulých. Ze všech navržených byla na udělení titulu pro rok 2015 navržena TJ Rozsochy za konání tradičních Masopustních ostatků.

Titul je spojen s udělením plakety, diplomu a s finanční odměnou pro kolektiv ve výši 15.000,– Kč. Titul je trvalý a bude slavnostně udělen při příležitosti konání Masopustních ostatků dne 17. února 2015 v Rozsochách. Všichni jste srdečně zváni!

Gratulujeme vítězi titulu a děkujeme všem, kteří se aktivně podíleli na přípravě a realizaci akce a těšíme se s Vámi na vyhlášení dalšího ročníku v roce 2016!

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.