Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Rozsochy dostaly cenu NOSITEL TRADIC Bystřicka – Žďárský deník, článek z 22.1.2015

Autor Josef Smolka, publikováno 26. 1. 2015. Aktuality.

Rozsochy – Vítězem čtvrtého ročníku soutěže Nositel tradic Bystřicka se stala Tělovýchovná jednota Rozsochy. Sportovce odborná komise ocenila za pořádání ostatků, které ve vesnici po léta udržují. Rozsošské masopustní veselí se totiž na rozdíl od řady ostatních obcí nekoná o víkendu, ale přesně podle tradic o masopustním úterý.

„To letos připadá na úterý 17. února a právě v rámci ostatků bude cena Nositel tradic Bystřicka v Rozsochách udělena,“ informoval bystřický starosta Karel Pačiska. S oceněním je spojena kromě čestné plakety i finanční odměna ve výši patnáct tisíc korun, pokud se jedná o kolektiv.

„Velice nás to ocenění potěšilo a ani jsme nevěděli, že je s ním spojena i nějaká odměna,“ uvedl předseda TJ Rozsochy Jan Bureš s tím, že peníze využijí na sport v obci.

Pohřbí basistu

Ostatková maškarní zábava je v Rozsochách zajímavá i tím, že zatímco obvykle se o masopustu pohřbívá basa, Rozsošští pochovávají basistu. „K této změně v tradici došlo v šedesátých letech. Podle vyprávění pamětníků tehdy místní kapela přišla velmi kuriózním způsobem o basu. Muzikanti se v podroušeném stavu vraceli z tancovačky a při cestě od vlaku někoho z kapely napadlo, že se svezou dolů ze zasněženého kopce od nádraží na base. Ta netradiční sáňkování nevydržela, a protože se událost přihodila těsně před ostatky a novou basu nikdo nesehnal, nezbylo, než namísto basy pochovat basistu. Od těch dob se v Rozsochách na ostatky pochovává muzikant,“ ozřejmil důvod tehdejší operativní úpravy tradice starosta Rozsoch Augustin Holý.

V dalších letech muzikanta nahradila figurína „Ale změna v tradici se ujala. Pak bylo pohřbívání ještě obohaceno o to, že se Masopustovi, tedy pochovávanému muzikantovi, naložily k tíži veršované, trochu přibarvené povedené kousky, které se v příslušném roce přihodily místním lidem,“ upřesnil starosta.

Augustin Holý dodal, že díky dobré organizaci rozsošských ostatků se jedná o návštěvnicky vyhledávanou akci a množství masek se každoročně pohybuje kolem stovky. „Což je v dnešní uspěchané době na běžný pracovní den slušný počet,“ dodal Holý.

Loni se Nositeli tradic Bystřicka, které pořádá bystřická radnice a Mikroregion Bystřicko, stali dobrovolní hasiči z Blažkova za více než půl století udržovanou tradici závodů přes rybník. V roce 2013 ocenění získaly národopisné soubory Groš a Rožínka z Dolní Rožínky. Prvními, kterým bylo ocenění uděleno, se stali dobrovolní hasiči z Vítochova, místní části Bystřice nad Pernštejnem, za tradici tamní pouti. Fotografie letošních vítězů bude stejně jako těch předcházejících vystavena na zdi v chodbě městského úřadu v Bystřici.

 

Autor: Deník/Helena Zelená Křížová  – Žďárský deník 22.1.2015

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.