Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Čtení dětem 2014 + fotografie!

Autor Josef Smolka, publikováno 19. 2. 2014. Aktuality.

Ani v letošním roce jsme si nenechali ujít možnost zapojit se do mikroregionálního projektu „Bystřicko čte dětem“, který navazuje na celorepublikový projekt „Celé česko čte dětem“.

Hlavním cílem této akce je podpora dětského čtenářství – nenásilnou a zábavnou formou přivést děti ke knihám, zaujmout je a ukázat jim, že čtení není nuda a přežitek.

A přesně o to jsme se i snažili – jako každoročně (už po sedmé) jsme připravili program pro pět společných podvečerů s podtitulem: „Od pondělí do pátku, čteme dětem pohádku“.  Četba – formou hlasitého předčítání pozvaného hosta – je totiž základním stavebním kamenem celého programu.

A když k tomu všemu přidáme ještě příjemné prostředí MŠ Rozsochy, zábavný doprovodný program, milou společnost dětí a rodičů, občerstvení a závěrem dárek v podobě pěkné knihy…tak prostě nejde odolat.

Posuďte sami:

V pondělí 17. února  k nám připluli námořníci. Dan Šimek (Novoměstská kulturní zařízení) nám spolu se svým kamarádem vyprávěl zajímavé historky ze života námořníků, naučil nás hru, kterou si posádka lodě krátila dlouhé chvíle na moři a přečetl příběhy o přátelství, které je důležité jak na vodě, tak i na suchu.

 

Úterý 18. února bylo veselé od samého začátku – divadelní herec Jan Stuchlík (Divadelní společnost Zlatý klíč) nám přečetl básničky Jiřího Žáčka. A stejně živě a vesele pokračoval i doprovodný program plný písniček, loutek, tancování a humoru. Skvěle se pobavily děti i přihlížející dospělí!

Ve středu 19. února k nám zavítala Pipi Dlouhá punčocha – příběh o tom, jak se Pipi dala k cirkusu nám přečetli manželé Navrátilovi (Divadlo eMILLIon). A spolu s Pipi jsme se do cirkusu podívali i my všichni! Zažili jsme opravdu neotřelé a strhující představení ve kterém bylo všechno, co do pořádného cirkusu patří.

Ve čtvrtek 20. února nám o světě knih povídala Tatiana Andrtova z nakladatelství Thovt. Prohlédli jsme si knihy, které v tomto nakladatelství vznikají a poslechli si pohádku z jedné z nich. Ve druhé části programu se děti zapojily do plnění úkolů a soutěží.

Pátek 21. února byl závěrečným dnem našeho společného čtení. S knihou „Pět báječných strýčků“ dorazili dva veselí klauni v podání Zdeňky Burešové a  Aleny Palánové (Divadelní spolek Rozsochy).  A ani tento poslední den nechyběla zábava a dobrá pohoda – pobavili jsme se u luštění obří křížovky, zazpívali a rozhýbali jsme se u pohybových her a  slíbenou odměnou – knihou dle vlastního výběru –  jsme letošní čtení ukončili.

 

Celý týden se opravdu povedl. Velmi nás potěšila velká účast dětí a skvělá atmosféra, kterou chválili i všichni účinkující hosté. Není jednoduché zaujmout dětské publikum všech věkových kategorií (rozmezí 0,5 roku až 15 let), ale myslíme si, že se to u nás přesto podařilo. Děkujeme tímto všem účinkujícím ale i dětem, které byly napříč věkem pohodové, výborné a spolupracující obecenstvo.

Neděláme si iluze, že se po našem programu stanou z dětí zarputilí čtenáři, ale může to být i další krůček k tomu, aby po knize sáhly. A (nejen) proto má tato akce smysl.

Akce se uskutečnila pod záštitou Mikroreregionu Bystřicko a obce Rozsochy, za finančního příspěvku Mikroregionu Bystřicko, obce Rozsochy, Fondu Vysočiny, E-On ČR.

Věcné dary – časopisy Mateřídouška, Sluníčko – věnovalo vydavatelství Mladá Fronta.

Akce se denně zúčastnilo kolem 60ti dětí.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.