Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Rozsošské Havelské hody 2013

Autor Josef Smolka, publikováno 26. 9. 2013. Kultura.

Už jsme si tak nějak zvykli, že o hodech nám v Rozsochách přeje počasí a ne jinak tomu bylo i letos. Přesto, že ráno to vypadalo spíše na déšť, tak v poledne už jsme si zase užívali hřejivých slunečních paprsků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I v tom letošním roce se vše odehrávalo přesně podle tradic. V průběhu dne navštívila domácnosti krojovaná mládež, aby každého osobně pozvala pod máj. A nepřišla s prázdnou, každý, kdo o to sál, mohl ochutnat cukroví, které dívky nebo jejich maminky pro tuto příležitost napekly a mládenci zase nabízeli něco pro zahřátí. V odpoledních hodinách se na dolním konci sešli generál, Pardon, družička, ctihodný soudní tribunál, kati s beranem, krojovaná chasa, muzika a přihlížející občané, aby se vydali průvodem k máji. Tam proběhl soudní proces s beranem, kterému byly naloženy na bedra veškeré viny, kterými se v daném období v obci místní „vyznamenali.“ Soudní tribunál pochopitelně za tyto prohřešky berana odsoudil, ale ten i letos dostal od panstva milost. Hned poté, mladí v krojích, za zvuku  melodie v lidovém tónu, dokonale roztančili střed návsi a hodový průvod se vydal na cestu do místní orlovny, Tam chasa předvedením svého předtančení zahájila veselku, která pokračovala až do nočních hodin.

Hody jsou jednou z tradic, která nám byla zapůjčena našimi předky, abychom ji mohli vrátit našim potomkům. Je velmi dobře, že se ji daří udržovat a že o ni stojí i mladí lidé. Každý, kdo hody na vlastní kůži prožil, jistě strávil velmi příjemné odpoledne, za které patří díky nejen našim předkům, ale i všem současným organizátorům této tradiční slavnostii

 

 

 

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.