Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Další vydařená Cyrilometodějská pouť v Albrechticích

Autor Josef Smolka, publikováno 27. 8. 2012. Slavnosti.

Bývá už téměř tradicí, že účastníky Cyrilometodějské albrechtické pouti vítá na této akci, která každoročně probíhá pod širým nebem, pěkné, slunečné počasí. Ne jinak tomu bylo i letošní neděli 8. června, která se tentokrát v Albrechticích stala nedělí pouťovou.

Už od deváté hodiny ranní se začali místní i přespolní lidé shromažďovat na návsi, před kapličkou sv. Cyrila a Metoděje, aby se zúčastnili slavnostní pouťové bohoslužby. Kapličku zde postavila obec Albrechtice v roce 1863, tedy rovných 1000 let po příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Těmto dvěma svatým je kaplička také zasvěcena a od data jejich svátku se odvíjí i datum konání místní pouti. Je pravda, že tentokrát sice nešlo do Albrechtic procesí, tak jak tomu bývalo ve 30. létech minulého století, ale i tak byla náves před kapličkou plná.

V odpoledních hodinách se začali na návsi opět scházet místní i přespolní poutníci. Tentokrát proto, aby poseděli, pobesedovali a zazpívali si se svými sousedy a známými, ochutnali dobré domácí cukroví a podíleli se, coby porota, na výběru letošního nejlepšího pouťového dezertu. Ani v odpolední části pouti však nechyběla část vážná a pietní. Místním sousedům je ke cti, že při těchto každoročních setkáních nezapomínají ani na hořkou minulost a vždy se s kyticí v ruce pokloní památce svých spoluobčanů, kteří se stali oběťmi obou světových válek.

Je velmi dobře, že lidé v Albrechticích mají chuť se společně setkávat a navíc svůj velký svátek, Cyrilometodějskou, albrechtickou pouť,  rádi sdílí i s přespolními. A ještě mnohem lepší je to, že se zde najdou lidé, kteří celou akci organizují a nezištně přiloží ruku k dílu, aby vše proběhlo tak jak má. Všichni si zaslouží velké poděkování a věřme, že příští rok, kdy si budeme připomínat výročí rovných 150 let od postavení místní kapličky, a tedy i 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, tato dvě výročí v Albrechticích náležitě uctíme.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.