Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Návštěva zástupců našeho mikroregionu ve Vranovském regionu.

Autor Josef Smolka, publikováno 13. 7. 2012. Kultura, Události.

Mikroregion Bystřicko má již od roku 2007 navázán partnerský vztah s Vranovským regionem na východním Slovensku.  V rámci spolupráce obou regionů se uskutečňují vzájemné návštěvy, v průběhu kterých se setkávají jejich lidé, aby se vzájemně poznali a obohatili se o svoje dovednosti v oblasti kultury, školství, sportu a dalších lidských činností.

V duchu této spolupráce proběhla i červnová návštěva Vranovska představitely některých obcí našeho mikroregionu.

 

           

Stejně jako mikroregion Bystřicko, má i Vranovský region svoje velké vodní dílo, kterým je přehradní nádrž Domaša. Zde byla také naše výprava, v nedaleké obci Holčíkovce, přivítána několika starosty okolních obcí, a také novým primátorem Vranova nad Topľou, Ing. Janem Raganem. V obci Holčíkovce nás nejvíce zaujala nová posilovna v tělocvičně základní školy a také krásné hřiště s umělým povrchem. Bylo prostě poznat, že pan starosta se o svoji obec stará a navíc je to bývalý tělocvikář.

Naše další cesta vedla do malého městečka Hanušovce nad Topľou. Nejprve jsme navštívili radnici, kde jsme si potvrdili, že nejsme jediní, kdo se potýká s byrokracií v oblasti evropských dotací, a také jsme měli možnost, porovnat si výhody a nevýhody rozdílů v organizaci samosprávy a přenesené působnosti státní správy v obou zemích. Hanušovce sice nejsou velké město, ale můžou se pochlubit velmi pěkným muzeem, které je umístěno v bývalém zámku. Při prohlídce velmi zajímavých exponátů a pěkného interiéru jsme zapomněli hlídat čas a tak jsme k naší lítosti museli urychlit následnou návštěvu vesnice Hlinné, kde nás přivítala místní paní starostka na nádherně zrekonstruované návsi, kterou se nejen podařilo upravit, ale také zachovávat, díky hojnému využívání veřejně prospěšných prací. V rámci VPP obec dokonce zaměstnává i člověka, který má v odpoledních a večerních hodinách na starosti udržování pořádku. V Hlinném jsme navštívili i řeckokatolický kostel, ve kterém se nám dostalo přímo od místního pana faráře fundovaného výkladu o jeho historii a inventáři. Škoda, že jsme měli na vše tak málo času. Nezbylo, než se s paní starostkou na památku nechat vyfotografovat před sousoším sv. Cyrila a Metoděje, které, mimo jiné, zdobí místní náves a ujíždět směrem ke Vranovu nad Topľou, kde už na nás čekal pan primátor.

Ve Vranově nás kromě revitalizace náměstí, modernizovaného kulturního domu, s prostory pro volný čas mládeže a velmi pěkně upravené školy, velmi zaujala bazilika Nanebevzetí Panny Marie, kde se nám dostalo velmi fundovaného výkladu o dějinách této nádherné stavby. 

Následující den nám bylo umožněno prohlédnout si vodní elektrárnu, která je, podobně jako ta ve Víru, umístěna v úpatí přehradní hráze. Možná i díky tomu, že správcem přehrady je místostarosta obce Holčíkovce, jsme mohli absolvovat exkluzivní prohlídku a podívat se do všech míst velínu, prostoru pro turbíny, do nitra přehrady, na věž přehradní hráze, zkrátka naprosto všude. Na závěr prohlídky jsme se dozvěděli, že i Vranovská přehrada má svoje provozní problémy. Dochází tu totiž ke střetu několika zájmů. Výrobci elektrické energie chtějí vyrobit maximum energie, provozovatelé rekreačních objektů chtějí mít co nejvyšší hladinu vody a vodohospodáři chtějí mít hladinu vody nastavenu co nejvýhodněji pro regulaci vodního toku. S přáním dosažení optimální dohody všech zájmových skupin, jsme se s přehradní nádrží rozloučili, protože nás ještě čekala návštěva na malé obci Nižný Kručov.

V obci, která je malá počtem obyvatel, ale velká jejich soudržností, jsme byli přítomni na velmi pěkné, kulturně společenské akci, s názvem Den otevřených srdcí. Prostřednictvím Dne otevřených srdcí chtějí jeho organizátoři pomoci s propagací řezbářské chráněné dílny, jejíž zdravotně postižení zaměstnanci vyřezávají nádherné dřevěné sochy a z jejich prodeje potom dotují charitativní činnost. Patronem tohoto projektu je ze dřeva vyřezaná socha anděla, držícího srdce, která je vždy dopravovaná na aktuální místo konání veřejné akce ozdobeným koňským potahem. Sošku mají na starosti dvě mladé dívky, rovněž oděné do andělských kostýmů. V Nižném Kručově jsme měli možnost, v rámci Dne otevřených srdcí, shlédnout velmi bohatý a velmi pěkný folklórní program, obsazený soubory z okolních vesnic. Pokud jde o lidovou kulturu, tak ta na východě Slovenska žije velmi dobře.

Návštěvou Dne otevřených srdcí náš program na Vranovsku končil a tato akce pro nás byla akcí velmi symbolickou. S otevřenými srdci jsme se totiž setkávali, jak ze strany našich kolegů, tak i ze strany místních obyvatel, po celou dobu našeho pobytu. Domů jsme si odváželi nejen zajímavé zkušenosti, nové kontakty, ale také velmi dobré pocity s přátelského přijetí a již zmíněných otevřených srdcí.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.