Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Za odpadky až tisícovka na hlavu

Autor Josef Smolka, publikováno 30. 5. 2012. Obecní úřad.

V květnu schválili poslanci zvýšení horního limitu poplatku za odvoz odpadů na 1000,. Kč na osobu za rok. Současná horní hranice je 500,- Kč na osobu. Platnost nové hranice mohou obce a města využívat od ledna 2013.

Naše obec jde dlouhodobě jinou cestou. Máme systém, který podporuje třídění odpadů. Platíme skutečně vyvezené množství, které je dáno počtem vyvezených popelnic. Proto náklady pro občany za odvoz jsou proti současným cenám, které platí obyvatelé měst, kde využívají stávající maximální poplatek (500,- Kč/osoba) několikanásobně nižší a spravedlivější.

Pro porovnání několik čísel:

V minulém roce bylo vyvezeno 68 tun odpadů v 1 865 popelnicích.

Průměrná cena vysypané popelnice…………………………………..132,- Kč

Snížená cena o třídění plastů a skla………………………………………93,- Kč

Cena popelnice pro občana po dotaci obcí…………………………..70,- Kč

Počet průměrně vysypaných popelnic na jednu domácnost za rok je 12 ks, což činí 840,- Kč za rok. Počet vysypaných popelnic na domácnost se liší podle počtu osob v domácnosti a je od extrémů –  nula vyvezených popelnic až po 33 popelnic za rok.

Z těchto čísel si každý může spočítat kolik by ho stálo vyvážení odpadů letos nebo příští rok při využití maximální hranice poplatku. Obec chce tento systém zachovat i do budoucna , aby nezatěžovala občany dalším nárůstem  nákladů jejich domácích rozpočtů.

Za třídění odpadů je odpovědný každý z nás, ale stále se objevují nešvary, které s tříděním nemají nic společného. U kontejnerů na sklo je opakovně odkládáno tabulové sklo, které jeho majitel nerozbil na kusy, které se do kontejneru dají vhodit. Podobně jsou odkládány igelitové tašky se směsí skla a je očekáváno, že to někdo uklidí. Ještě horší případ nastane, když je v prostorách kontejnerů odložena zářivka, která patří do nebezpečného odpadu.

 

Co nepatří do tříděných odpadů.

Do skla nepatří keramika, porcelán, autosklo, zrcadla. Do plastů nepatří bakelit, guma, PVC, linoleum, pneumatiky, novodur, plastové obaly od chemikálií, olejů a barev. Do kontejneru na papír nepatří mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskový papír, použité pleny.

Pokud se k třídění odpadů budeme chovat odpovědně projeví se to v našich peněženkách i ve vztahu k životnímu prostředí.

                                                                                 

Josef  Smolka

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.