Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

I letošní akce Bystřicko čte dětem bude s rozsošskou účastí

Autor Josef Smolka, publikováno 21. 2. 2011. Kultura.

Už jsme si zvykli na to, že v mikroregionu Bystřicko probíhá každoroční akce, v rámci které organizují jednotlivé obce setkání dětí se zajímavými lidmi, kteří jim předčítají ze svých oblíbených knih a kromě toho jim tato večerní setkání zpestřují  dalším programem, kterým bývá vyprávění, hraní, tvorba, soutěž nebo nějaká další přínosná aktivita. Dětem je zprostředkován kontakt s knihou, která začala být vytlačována novými informačními technologiemi, jako je televize nebo výpočetní technika. Navíc mají možnost setkat se s lidmi, které by třeba jinak nepotkali, dovědí se spoustu nových věcí a mohou  se aktivně pobavit.

 

Sponzorem akce Bystřicko čte dětem je společnost E-ON

 

  

Je velký rozdíl v tom, když dostane mladý člověk, který by měl rozvíjet své schopnosti, při sledování televize v rámci filmu komfortně naservírovaný obraz, emotivní hudbu i hlas a stane se pasivním konzumentem příběhu nebo když se ten samý člověk začte do zajímavého příběhu v knize a je nucen naplno zapojit logiku, fantazii a představivost. Proto by byla velká škoda, kdyby skončily knihy, coby tradiční zdroje informací, zapomenuty ve skříních či na půdách.

V Rozsochách budeme pořádat letošní, již čtvrtý ročník čtení dětem v týdnu od 28. února do 4. března, v prvním patře budovy mateřské školy. Program bude začínat v pondělí a v úterý od 18 hodin, v ostatní dny od 17 hodin. Nezapomeneme ani na přestávku s malým občerstvením, aby děti nebyly unavené a dokázaly udržet pozornost.

V pondělí se budete moci zaposlouchat do zajímavého čtení z knihy od Jaromíra Nohavici v podání Mgr. Lenky Macháčkové a kromě toho se můžete těšit na to, že si vyslechnete nebo zazpíváte několik známých skladeb tohoto známého písničkáře.

V úterý bude dětem číst místní divadelní ochotnický spolek z pohádkové knížky Vodnické pohádky a ze zkušenosti dobře víme, že o zábavu se s místními ochotníky bát nemusíme.

Ve středu se budeme moci zaposlouchat do pohádkového příběhu  o Popelákovi v podání pracovníků Hospicového hnutí Vysočiny. Zábavný program pro zpestření tohoto setkání je rovněž připraven.

Ve čtvrtek se budeme moci těšit na čtení Lenky Cackové, z pohádkové knihy plné hrátek se slovy, s poněkud zvláštním názvem Bukukururuna. A se slovíčky si budeme hrát i v doprovodném programu.

V pátek nás čeká tak trochu netradiční počteníčko. S knihou a zajímavými historkami ze záchranářské praxe k nám zavítají profesionální hasiči Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina.

Nezbývá, než  popřát všem pořadatelům a účinkujícím, aby se jim všechna čtení zdařila dle plánu a všem dětským i dospěláckým účastníkům letošního čtení popřát, aby si s sebou domů odnesli co nelepší zkušenosti a vzpomínky.

 

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.