Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Vánoční výstava

Autor Josef Smolka, publikováno 15. 12. 2010. Kultura.

Ladovy Vánoce. Tak to bylo téma letošní vánoční výstavy, která byla připravena od pátku desátého, do neděle dvanáctého prosince v prostorách zasedací místnosti Obecního úřadu Rozsochy pro každého, kdo měl chuť se přijít jen tak podívat  a nebo se nechat inspirovat dovedně naaranžovanou výzdobou, která spojila jednotlivé vystavené exponáty v jeden celek, probouzející v nás sváteční, vánoční atmosférou.

 

V páteční dopoledne byla výstava vyhrazena dětem ze Základní školy, které sem se svými učiteli zavítaly, samozřejmě, především užít onu slíbenou vánoční výstavu, ale také okouknout, jak to vlastně vypadá a chodí na takovém obecním úřadě. Děti i jejich učitele přivítal starosta obce a provedl je novými prostorami úřadu. Školáci byli překvapeni, co různých dokumentů skrývají velké skříně postavené podél stěn, se zájmem si prohlížely různé upomínkové předměty od partnerských obcí ze Slovenska a Polska a velký zájem dětí vzbudily vlajky, postavené ve stojanu starostovy kanceláře. Při prohlídce vybavení kanceláří bylo také hned každému jasné, že bez pořádné výpočetní techniky se dnes neobejde skutečně nikdo, natož pak obecní úřad. No a na závěr své exkurse viděli školáci na vlastní oči, jak vypadá skutečné hlášení místního rozhlasu.

Z kanceláří vedla cesta školních dětí do knihovny, kde měla paní knihovnice připraveno zajímavé povídání o tom, jak to u nás chodí s knihami. Děti se dověděly, že dnes si, pro zlepšení výběru knih pro své čtenáře, knihy půjčují mezi sebou i samotné knihovny, že knihu, kterou potřebujete, a vaše knihovna ji právě nemá, vám klidně může zajistit takzvanou meziknihovní výpůjčkou od jiné knihovny. Povídání paní knihovnice bylo velmi zajímavé, děti se dověděly spoustu nového, ale přece jen se stále více těšily na tu slíbenou výstavu. Dokonce s sebou přinesly, jako vstupné, obrázky s motivem Vánoc, které před touto návštěvou samy namalovaly. Paní knihovnice byla velmi ráda a obrázky vystavila v knihovně pro další návštěvníky, spolu s obrázky od dětí z mateřské školy, které se na vánoční výstavu přijdou podívat až v pondělí. A teď honem na tu slíbenou výstavu.

V prostorách zasedací místnosti, kde byla výstava nainstalovaná, seděl pán s brýlemi, fajfkou a cosi maloval. No, řekněme, že při troše fantazie by to mohl být samotný pan Lada. Pěkně děti přivítal a vyprávěl jim o tom, jak to vždycky probíhalo, když nastal u nich, v Hrusicích, dlouho očekávaný čas Vánoc. Děti poslouchaly jeho vyprávění a přitom si prohlížely Ladovy obrázky, vyložené na prostorných stolech, a vánoční výstavu, jejíž součástí bylo kromě přírodně ozdobeného stromečku několik druhů Betlémů, a spousta dalších věcí, jako adventní věnce, svícny, jmelí, Barborky a vše, co patří na vánoční stůl.

Z výstavy si s sebou děti odnášely nevšední zážitky, spoustu poučení, sváteční, vánoční náladu ale také spoustu otazníků, co že to letos bude pod stromečkem? Přejme jim, ať se jim všechna jejich tajná vánoční přání splní. Třeba se mezi nimi, vedle všech panenek Bárbí, videoher či skládacích monster objeví i nějaká pěkná knížka nebo „jen“  přání kompletní rodiny u štědrovečerní večeře.

Za zorganizování a naaranžování výstavy srdečně děkuji, za všechny její spokojené návštěvníky, Aleně Jarošové a Markétě Štouračové.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.