Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Kácení máje a rožnutí vánočního stromku

Autor Josef Smolka, publikováno 15. 12. 2010. Kultura.

V sobotu 27. listopadu v 16 hodin se sešli místní občané na návsi v Rozsochách, aby tam přihlíželi nebo byli aktivně účastni při kácení hodové máje a při prvním rožnutí vánočního stromku. Slavnostní atmosféru tohoto setkání podtrhovala kometa,  zářící nad střechou chrámové lodi kostela svatého Bartoloměje, kam byla zavěšena, jak už to bývá na začátku adventu v Rozsochách zvykem, téhož dne v ranních hodinách, aby všem připomínala blížící se čas Vánoc.

  

Stejně tak jako v loňském roce, se vlastního skácení máje ujala místní hodová chasa s původním dřevorubeckým nářadím, pilou kaprovkou a sekyrou. Poté, co se máj úspěšně poroučela k zemi a dopadla  přesně na stanovené místo, se na její opentlený vršek sesypaly, do té doby pouze všemu přihlížející děti, aby veškeré textilní pentle odstrojily a uschovaly je pro příští hody. Pak už jen několika řezy hrdý symbol hodů rozdělit na klády stanovených rozměrů a letošní hody jsou definitivní minulostí. Jak už to však v životě bývá, když něco končí, tak něco dalšího začíná. V našem případě byl tím něčím novým nastávající advent, který sem přišla asi stovka rozsošských sousedů přivítat. A jak bylo zřejmé z elektrických varhan, přistavených poblíž vánočního stromku, nezůstalo pouze u povídání nebo konzumace vánočního punče, který, mimochodem, přišel při té letošní zimě skutečně vhod. Poté, co starosta popřál všem přítomným sousedům radostné a šťastné prožití vánočních svátků a vzápětí nato poprvé rozsvítil vánoční stromek, rozezněly se návsí tóny známých vánočních koled a každý, kdo uměl alespoň trochu zpívat, se za pomoci, pro tuto příležitost zvlášť sestaveného zpěvníku, přidal ke hlaholícímu sousedskému sboru.

Věřme, že letošní Vánoce budou obdobím, kdy se dokážeme vymanit z překotného kvapu současného životního stylu, kdy se konečně dokážeme zamyslet nad smyslem našeho života, nad žebříčkem našich hodnot a třeba si také dopřejeme radost z nějakého počinu dobročinnosti.

 

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.