Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Mezinárodní setkání obcí v polských Pisarowcích.

Autor Josef Smolka, publikováno 13. 8. 2010. Kultura, Události.

Již v roce 2008 byla ve slovenském Sačurově slavnostně podepsána smlouva o partnerské spolupráci. Touto smlouvou se zavázala slovenská obec Sačurov, polská obec Pisarowce a obec Rozsochy ke vzájemné spolupráci v oblasti samosprávy, kultury, sportu i podnikání. V rámci dalšího naplňování této smlouvy se uskutečnilo ve dnech 24. a 25. července setkání všech tří partnerských obcí v polských Pisarowcích.

Naše výprava byla velmi přátelsky přivítána v kulturním domě zástupci obce Pisarowce, v čele se šoltysem (starostou) Augustinem Marzcem i zástupci Gminy Sanok, wojtem Mariuszem Schmidtem a radním pro obec Pisarowce Januszem Wanielistou. (Gmina je v Polsku základní samosprávný celek, do kterého jsou sdruženy menší obce, které nemají vlastní právní subjektivitu). Po oficiálních pozdravech a ubytování ve škole v sousední vesnici, byl pro všechny připraven, opět v kulturním domě, program, který zahájily svým vzorně nacvičeným vystoupením nejmenší děti místní školy. Ty byly posléze vystřídány jejich staršími spolužáky.

 

Na přivítanou nám zazpívaly pisarowské děti

Publikum, složené z naší výpravy, výpravy ze Slovenska i zdejších obyvatel, mělo možnost se zaposlouchat do místních lidových i moderních písní. Dětské účinkující nakonec vystřídali jejich dospělí kolegové a nakonec se dostali ke slovu muzikanti ze všech partnerských obcí. Program druhého dne byl zahájen v pisarowském římskokatolickém kostele slavnostní bohoslužbou. Místní kněz srdečně přivítal všechny účastníky mezinárodního setkání a na závěr bohoslužby dal na parkovišti požehnání všem zaparkovaným motorovým vozidlům, včetně našeho autobusu. Následovala prohlídka pisarowské školy, kde všechny hned u vchodu upoutal velký nápis „ROZSOCHY,“ složený ze zdobených písmen. Paní ředitelka tento nápis dostala jako dárek od rozsošské základní školy při její loňské návštěvě. Pisarowská škola bude od začátku školního roku vzdělávat celkem 68 dětí, včetně předškoláků a děti zde absolvují 1. až 6. postupný ročník. Škola se může pochlubit velkou a velmi dobře vybavenou počítačovou učebnou a velkým množstvím výchovně vzdělávacích a kulturních akcí, jako je den s babičkami, den s matkami, den s otci, den patronky školy, den země, čtení dětem a podobně. A co by to bylo za obec, bez hasičské zbrojnice! Samozřejmě, že Pisarowce se měly i v tomto směru čím chlubit. Před velmi dobře vyhlížející budovou stála naleštěná hasičská technika. Všichni obdivovali starší, ale vzorně udržované cisternové auto s veškerým vybavením, novou výkonnou hasičskou stříkačku i její historickou předchůdkyni, která zde sloužila jako exponát pro připomínku dlouhodobé historie místního hasičského spolku. Uvnitř budovy se nacházela zbrojnice se zásahovými i pracovními obleky a klubovna, kde byly vystaveny historické slavnostní uniformy pro různé společenské příležitosti. Bylo zřejmé, že hasiči mají v Pisarowcích velkou podporu, neboť dle slov velitele činila členská základna kolem tří set členů, což je na obec o osmi set obyvatelích neuvěřitelné číslo.

Z hasičské zbrojnice vedly kroky všech návštěvníků opět do kulturního domu, kde měly místní hospodyně připraven velmi chutný oběd. Je třeba zmínit, že po celou dobu setkání bylo o všechny jeho účastníky velmi dobře postaráno a bylo poznat, že veškeré nabízené pokrmy jsou dílem místní, poctivé, domácí kuchyně. Po obědě byl zahájen hlavní bod programu, kterým byl stejně jako loni i předloni fotbalový turnaj. Tentokrát se turnaje zúčastnily celkem čtyři týmy. Domácí LKS Pisarowce, další polský klub jménem COSMOS, slovenský ŠK Sačurov a naše TJ Rozsochy. Přestože nám letos počasí příliš nepřálo a turnaj se odehrával v poměrně intenzivním dešti, bylo se na co dívat, neboť žádný ze soutěžících klubů nechtěl být tím kdo zklame své příznivce. Všechna utkání se díky tomu odvíjela vyrovnaně a měla dramatický průběh. Naši fotbalisté nejprve těsně podlehli týmu COSMOS, v zápětí však, rovněž velmi těsně, zvítězili nad ŠK Sačurov, což stačilo na čestné třetí místo. V tomto turnaji však nebylo tak důležité pořadí, jako to, že přestože se hrálo naplno, tak všechny zápasy proběhly přátelsky a nikdo z hráčů nebyl zraněn. Za to je třeba všem hráčům poděkovat. Po vyhlášení výsledků a předání trofejí se fotbalové týmy všech tří partnerských obcí setkaly na taneční zábavě pořádané na počest hostů.

Kapitán rozsošského týmu Petr Bureš přebírá od wojta gminy Sanok pohár za třetí místo

Naše výprava si odvezla z polských Pisarowců ty nejlepší zážitky, všichni její členové se setkávali s přátelským a srdečným jednáním svých hostitelů, kteří nenechali nikoho ani na chvíli na pochybách o tom, že jsou jim jejich Pisarowce skutečným domovem, cítí se jejich součástí a záleží jim na jejich osudu.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.