Přeskočit na obsah Přeskočit na hlavní menu

Výstava fotografií

Autor spravce, publikováno 25. 8. 2006. Události, Výstavy.

U příležitosti slavnosti svěcení zvonu a žehnání symbolům obce a SDH Rozsochy, byla v Orlovně v Rozsochách otevřena výstava historických i současných fotografií ze života obce a farnosti Rozsochy.

V hlavním sále Orlovny si mohli lidé prohlédnout více než tisícovku fotografií, dokumentujících dění v obci a farnosti. Fotografie zachytily kapličky, kostel sv. Bartoloměje v době větších oprav, malby v interiéru, korouhvičky, kněžská a ministrantská roucha, figurky betlémů, dokonce i „živý“ betlém, barokní sochy před kostelem, záběry ze slavností Božího těla, portréty varhaníků, kněží, zpěváků pašijí, fotografie slavné místní dechovky, záběry z mnoha divadelních představení místních ochotníků, několik ročníků rekrutů, vítání občánků, setkání rodáků a mnoho dalších zajímavých témat.

Soubory fotografií vznikly díky aktivitám Dr. Františka Střešňáka, který si dal tu práci a „obešel“ sousedy, o kterých se domníval, že doma schovávají historické fotografie. Poté, co se podařilo nashromáždit poměrně značné množství fotografií, oslovil tehdy profesionálního fotografa Oldřicha Tulise, aby ze zapůjčených fotografií udělal reprodukce. Slovo dalo slovo a pan Tulis, který, přestože bydlí na Znojemsku, má k Rozsochám pěkný vztah, neboť zde má své „kořeny,“ se dal do práce. Nakonec, kromě zhotovení několika stovek reprodukcí hodnotných historických fotografií, nafotil ve svém volném čase, pouze za cenu materiálu, i spoustu dalších pozoruhodných věcí, jako například křížky okolo obce a zajímavé pohledy na obec, již zmíněné zajímavé záběry kostela, kapliček a soch a podobně.

Vzniklé soubory fotografií bylo nutné nějakým způsobem seřadit a tak byla oslovena paní učitelka Petra Tatíčková z Blažkova, která se aktivně věnuje malování, zdali by podle tématických celků daných Dr. Střešňákem fotografie uspořádala na listy, vyzdobené drobnými kresbami a ozdobnými komentáři. Naštěstí se ukázalo, že paní učitelka je podobnou dobrou duší, jako ostatní aktéři této akce a výsledkem je hodnotné dílo, které bylo v období od 19. do 23. srpna vystaveno na třiceti oboustranných velkých panelech k velkému zájmu a obdivu místních i přespolních lidí.

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.